Bugün gevezeliğim üstünde çünkü size öve öve bitiremeyeceğim cağnımm memleketim Van'ın kahvaltısından bahsedeceğim. Türkiye'de hemen hemen her ilde karşılaşabileceğiz Van Kahvaltı Salonu' konseptiyle eminim hepiniz aşinasınızdır. Peki nedir Van Kahvaltısı' nı bu kadar özel kılan? Öncelikle bildiğiniz tüm kahvaltılıklar var. İşte reçelinden tutunda sucuklu yumurtasına kadar Türkiye halkının milli öğünü olan tüm kahvaltılıklar var. Ama bunların dışında Van'a özgü olan 'Murtuğa, Kavut, Cacık ve Otlu Peynir' mevcut.
Murtuğa – Un, yağ ve yumurtayla yapılır. Un iyice kavrulduktan sonra çırpılmış yumurta eklenip karıştırılır. Kavutla yapılan murtuğaya gencirük denir.Kavut – Süte batırılıp kurutulan buğday, kavrulduktan sonra el değirmeninde çekilir ve yağda kavrulur. Süte batırılıp kurutulan buğday, kavrulduktan sonra el değirmeninde çekilir ve yağda kavrulur. Van kahvaltılarında üzerine bal veya reçel dökülerek tüketilir.Otlu peynir – Koyun sütünden yapılan peynire Van yöresine özel 25 farklı ot eklenir. Peynirin yapımı aşamasında uygulanan farklı mayalama teknikleriyle kuru cacık yapılır. Tabi ki kahvaltıda tandır ekmeği dediğimiz ev yapımı ekmek ve kaçak çayda vardır:)
Van'da özellikle hafta sonları kahvaltı salonlarının bulunduğu sokakta yer bulmak imkansız. Boşuna demiyoruz;' Kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olması' diye.
Asıl mesele ise Van Kahvaltısının Guinness Rekorlar Kitabı'na girmesi.
Guinness Rekorlar Kutabı’nda daha önce ABD’ye ait olan 18 bin 941 kişilik ‘kahvaltı’ rekoru, tam 51 bin 793 kişilik Van kahvaltısı ile kırıldı.Böylece dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası Van'da kurulmuş oldu. Şöyle bir kaç fotoğraf serpiştiriyorum buraya durumu özetlesin diye:) Bir sonraki lezzet durağında görüşelim gençler :)

⇒⇒Guinness için hazırlanan kahvaltı sofrası⇒
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder