Bugün sizlere Mersin'e özgü bir lezzet olan CEZERYE tatlısından bahsedeceğim ve eminim ki önce gözleriniz bu lezzeti denedikten sonrada damak tadınız şenlenecek ;)
Baharat dükkanını andırır o. Cezerye tarifinde bulunan baharatlar içini ısıtır insanın, mis gibi kokutur mutfağı. Tam anlamıyla bir kış atıştırmalığıdır, kestane kebabına bile kafa tutabilir kendisi. Havuç püresine; ceviz içi, rendelenmiş Hindistan cevizi, petibör bisküvi katılarak hazırlanan çeşitleri olsa da baharatlar olmazsa olmazıdır cezeryenin. Yenibahar, öğütülmüş karanfil, zerdeçal, tarçın, zencefil olmazsa olmazlardır. İçine ceviz içi ya da Antep fıstığı eklemek tadını zenginleştirir.
Mersin mutfağının en bilinen tatlısı olan cezerye için, yüksek kalorili özelliği ile yöresel bir enerji yiyeceğidir diyebiliriz. İsmini havucun Arapça adı “cezer“den alan cezerye, geçmişten günümüze Mersin-Tarsus yöresinin en bilinen tatlısıdır. Havuç, ceviziçi , yerfıstığı (Antep fıstığı da kullanılabilir), şeker ve hindistancevizi ile yapılan bir tür pestil tatlısı olan cezerye Mersin’den Türkiye’ye yayılmış bir üne sahip.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder